Jouw tuin zomerklaar maken

Zo doe je dat

Wat moet je doen om jouw tuin ‘zomerklaar’ te maken? Hier vind je 5 tips om jouw mooie groene tuin voor te bereiden op het zomerse weer. Zo blijf je natuurlijk genieten!

1. Maaien

Hoe vaak je je gazon moet maaien verschilt per seizoen. In de winter is het niet nodig, maar in het voorjaar mag het iedere week of zelfs vaker gemaaid worden. Door het gras regelmatig te maaien worden de grassprieten groter en steviger. Om de mooiste grasmat te creëren en deze ook in de zomer in topconditie te houden, adviseren wij je om tussen mei en augustus minstens 1x per week te maaien.

Let er op dat je op de juiste hoogte maait. Speelgras kun je het beste op 4 cm. maaien. Bij siergras is de aanbevolen maaihoogte 3 cm.

2. Verticuteren

Wil je een mooie groene grasmat? Verticuteer je gras dan minimaal 1x per jaar. Door je gazon te verticuteren verwijder je de viltlaag, die bestaat uit mossen en dode grassen. Hierdoor krijg je mooier gras. Dit komt doordat er meer zonlicht op de sprieten valt, die eerst afgeschermd werden door de viltlaag.

Zorg voordat je gaat verticuteren dat het gras vochtig is, hierdoor kun je de vitlaag beter aanpakken. Vervolgens stel je -afhankelijk van de dikte van de viltlaag- de messen van de verticuteermachine af op 1 tot 0,5 centimeter. Hoe dikker de viltlaag, des te dieper de messen moeten komen. Verticuteer jouw gazon een keer in de breedte én de lengte. Als je de viltlaag van het gras hebt verwijderd, hoef je het gazon alleen nog te bemesten. Dit stimuleert de groei van de grassprieten. Jouw groene grasmat is nu zomerklaar!

3. Snoeien

In de zomer wil je natuurlijk genieten van je planten, struiken en bomen. Daarom is het een must om deze in het voorjaar te snoeien. Snoeien doet namelijk groeien. Zorg allereerst dat je scherp snoeigereedschap hebt. Hiermee haal je in de bomen vooral oud en dood hout weg. Maar pas op: het verwijderen van te veel takken kan ervoor zorgen dat het niet meer aangroeit. Bij planten en struiken is het lastiger. Hierbij is zowel de manier van snoeien als het moment waarop dit gebeurt per plant verschillend. Snoeien zorgt ervoor dat jouw planten, struiken en bomen gaan groeien en ook het gras heeft er baat bij. Het vangt namelijk meer zonlicht op, wat ervoor zorgt dat de sprieten harder groeien.

Het snoeien van fruitbomen kan op verschillende manieren. Er zijn namelijk 2 verschillende soorten fruitbomen. Appel- en perenbomen behoren tot de pitvruchtbomen. Snoei deze bomen met droog weer tussen begin januari en eind maart. Aan de steenvruchtbomen groeien vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen kun je het beste na de bloei snoeien, dit is rond april/mei.

4. Onkruid verwijderen

Het verwijderen van onkruid is voor veel mensen geen leuke klus. Maar je terras of tuinpad wordt er zo veel mooier van. Tegenwoordig zijn er allerlei methodes om het onkruid te verwijderen. Zo gebruiken veel mensen de hogedrukspuit of een onkruidbrander. Je kunt er ook voor kiezen om het onkruid te verwijderen met een onkruidsteker.

5. Besproeien

De Zeeuwse zomer is vaak warm en droog. Maar je wilt je gazon wel mooi houden. Sproeien is de oplossing, maar wanneer? Begin direct bij de eerste symptomen van droogte. Zodra de kleur van het gras gaat veranderen of wanneer het gras doffer wordt, start je met sproeien.

Probeer je tuin in de ochtend óf in de avond te sproeien. Met een fel zonnetje overdag is de kans namelijk groot dat het water verdampt. De hoeveelheid water die je moet sproeien hangt af van de droogte. 10 tot 15 mm water wordt zeker aanbevolen. Houd ook rekening met de reikwijdte van de sproeier. Wordt een gedeelte van de tuin niet nat? Verplaats dan de sproeier.

Zomerklaar laten maken

Veel van bovenstaande klussen behoren tot onze wekelijkse werkzaamheden. Otte Hoveniers voert periodiek of eenmalig tuinonderhoud uit. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het zomerklaar maken van je tuin of andere onderhoudswerkzaamheden? Dan zorgen wij dat jouw tuin de juiste zorg krijgt op het juiste moment. Jij blijft natuurlijk genieten!

Heb jij een mooie uitdaging voor ons?